Techno faals de nieuwe norm?

We worden steeds meer afhankelijk van technologische, automatische en digitale technieken, dat is geen nieuws natuurlijk. Ik moest er deze week weer aan denken toen ik de berichten las over de Bitcoin-oplichters die via advertenties op Facebook e.d. mensen geld van de bankrekening troggelden. Je kunt natuurlijk denken: dom, dommer, domst en dat is ook wel waar.

En tegelijk: het doet mij allemaal ook erg denken aan de mensen uit de middeleeuwen. Marktplein in een dorp of stad, goedpratende man op de wagen die een glad verkoopverhaal hield over een smeerseltje dat (bijna) alle kwalen genas. Koste natuurlijk bijna niets, maar zorgde voor -zo ongeveer- het eeuwige leven. Of zoiets. En er waren altijd weer mensen die het kochten want die mensen wisten niet beter. En konden ook niet veel beter weten.
We zijn nu een eeuw of 5, 6 verder en de truc is hetzelfde, alleen de vorm, verpakking is anders; de oplichting is geheel geautomatiseerd.

Hetzelfde fenomeen zag ik deze week op andere plekken langskomen.
Bijvoorbeeld het bizarre verhaal over de automatisering van het UWV. Heb je even tijd? Lees het eens door, verbijsterend.
Een ander -soortgelijk- verhaal deed in mijn vakgebied al een tijd de ronde, maar is inmiddels ook tot de Haagse politiek doorgedrongen: het gehannes rond de ‘fiscale facilitering van het Co2-vrije autorijden‘ (ook wel bekend als de ‘stekkersubsidie’). Maï, maï.
En dan lees ik deze week ook nog dit. En dit. En nog wel meer, maar met deze verhalen heb ik voor een week wel weer even genoeg. Echt jongens (en meisjes ook): kan het allemaal ook wat beter voor al dat geld dat we hieraan uitgeven?

En ohja: hoe dat werkt, met die Bitcoinoplichting? Een leerzaam video’ tje