Het algoritme gaat op fiscale jacht

Fijn toch, al die nieuwe technieken (nee, dat vind ik echt!). Maar alle voordelen hebben ook nadelen natuurlijk (also sprach -en vrij naar- Johan Cruyff). Algoritmes dus: programma ’s die in grote databestanden zoeken naar die ene speld, dat ene dingetje dat samenhangt -of juist niet samenhangt- met dat andere dingetje.

In mijn aangiftesoftware zie ik het ook al gebeuren: daar zoekt het programma in alle aangiften en personen naar ‘adviessignalen’, dingen dus die ik misschien zelf niet zou zien – maar het programma wel.
En wat mijn softwaremaker kan, dat kan de fiscus natuurlijk ook. Daar is men bezig om in alle beschikbare gegevens (en dat zijn er natuurlijk nogal wat) te zoeken naar dingen die mogelijk wel eens niet zouden kunnen kloppen.
Blijkbaar zijn ze begonnen met de Btw. Logisch ook: die belasting levert het meeste geld op voor de overheid en is ook relatief makkelijk om de tuin te leiden omdat het een ‘aangiftebelasting’ is. Bekend is ook dat met de Btw nogal eens gefraudeerd wordt, vooral als het om internationale handel gaat.
Anyway: het algoritme is op jacht. Het algoritme moet vast nog veel leren, maar het leert snel……