KvK gaat je niet meer (zo) stalken

Al jarenlang een ergernis van vele kleine ondernemers: gebeld worden door snel en slim pratende verkopers van van-alles-en-nog-wat (vaak elektriciteit de laatste tijd). Hoe die aan je gegevens komen? Gewoon: via je (verplichte) registratie bij de KvK.
Bij de KvK registreren ze niet alleen van alles en nog wat over je, ze verkopen die gegevens ook (probeer maar eens, nog niet eens zo heel duur….). En de combi ‘ondernemer’ + ’telefoonnummer’ is handig als je iets aan ondernemers wilt verkopen.
Handig trouwens ook voor (potentiele, nieuwe) klanten, maar goed….
Al dat commerciële gebel, op de meest onmogelijke tijden ook nog, hangt veel ondernemers al jaren de keel uit, zacht gezegd. Al jaren wordt er door ondernemers dus bij de KvK geprotesteerd tegen het zo makkelijk beschikbaar stellen van gegevens aan call-centra en aanverwante verkopers. En even zoveel jaren beweegt de KvK niet, want het verstrekken van die gegevens is hun taak (al sinds Napoleon) zeggen ze daar en belangrijke bron van inkomen.
Maar hoera: dat gaat binnenkort eindelijk anders worden las ik. Mooi! Ons telefoonnummer zit natuurlijk allang in allerlei databases in call-centra, dus dat gebel houdt nu niet ineens op. Echt niet. Maar er is een beginnetje gemaakt.
Ik las trouwens ook dat de KvK al die gegevens nog breder wil gaan bezien, en aanpakken. In overleg met de ondernemers (nou ja, inspraak hebben we) zelfs. Zo! Wat een nieuwigheid toch weer allemaal….