Werkgevers (ondernemers) hebben vragen, en kritiek

De inkt van de regeringsplannen 2019 is nog niet droog of ondernemend Nederland heeft vragen, commentaar en kritiek. Daar zijn ze niet de enigen in overigens, maar dat even terzijde. Ik heb voorlopig even genoeg aan het verhaal van werkgeverskant: 38 pagina’s!
Yep, echt: 38 pagina ’s (pdf). En nee: ik ga het niet samenvatten. Wel een paar interessante puntjes pak ik eruit. Men vraagt zich bijvoorbeeld af of de plannen om de ondernemersaftrekken (zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling) alleen aftrekbaar te maken in de laagste belastingschijf niet heel erg nadelig uitvallen voor ondernemers met een modaal tot hoog inkomen. Goeie vraag, zou ik denken. Blijkbaar gaat o.a. hierdoor de belastingdruk bij ongeveer 10% van de ondernemers omhoog en dat is toch wat anders dan de vrolijke berichten waarin iedereen er in 2019 op vooruit zou gaan.
En toch bezig met dit onderwerp: belastingen lager? Nope.