Eerste schets van de nieuwe DBA-plannen

DBA: net zo belangrijk als de waterstand in de toiletpot, tegelijk kijken we er liever nooit naar. Toch? Velen van ons hebben er toch mee te maken: als degene die voor een andere ondernemer klussen doet, of als de ondernemer die iemand inhuurt voor een klus.
Wel of niet ‘zelfstandig’, dat is de kernvraag.
En dan vooral natuurlijk: gewoon een factuur, of loondienst? Nog even teruggrijpend op de geschiedenis: eerst was er de VAR, maar die was niet goed. Toen kwam de DBA, en die was ook al niet goed. Wat nu?
Er is ineens (een soort van) witte rook, zo las ik hier, tussen allerlei andere plannen voor het komende jaar.
Het (uur?)tarief gaat belangrijk worden (Oei, dat wordt weer (creatief) rekenen dus). En er komt ook een ‘opdrachtgeversverklaring’ die vrijwaring van fiscaal gedoe geeft, als die naar waarheid is ingevuld dan.
Of het echt zo gaat worden? Geen idee. Maar deze denkrichting gaat al veel langer rond, dus het zou zomaar kunnen. Is dit een oplossing? We gaan het zien. Vooralsnog lijkt het erg op ‘oude wijn in nieuwe zakken’, maar dan met een prijslabeltje eraan (het uurtarief dus).