Oei! Je BSN als Btw-nummer mag niet meer….

Al jaren wordt erover geklaagd. En al jaren melden de fiscus en haar baas (de regering dus) dat het a) niet erg en b) te ingewikkeld is om het te veranderen: voor zakelijke éénpitters (eenmanszaken dus) is het Btw-nummer en het BSN hetzelfde (+B01 dan, okay).
Maar dat moet nu toch echt anders, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (die van de wet AVG, weet je nog?).
Niet dat het nou problemen regent tot nu toe, maar het is zeker een risico voor die éénpitters: zij moeten hun Btw-nummer op hun offertes en facturen zetten en op hun briefpapier, visitekaartjes en websites. En met BSN + NAW-gegevens + geboortedatum (Hallo Facebook, LinkedIn) kun je in dit land wonderschone dingen doen, maar ook heel kwalijke dingen (identiteitsdiefstal, abonnementen afsluiten, dingen bestellen bijvoorbeeld).
Dat moet dus afgelopen zijn, aldus de Autoriteit. En zowaar! Voor het eerst in jaren beweegt de fiscus: vanaf 01 januari 2019 wordt die koppeling losgelaten en wordt het anders opgelost….  Hoe is nog onduidelijk, maar het wordt anders. Nadeeltje: dat wordt dus veelal nieuw briefpapier, sleutelen aan de website, nieuwe Btw-nummers doorgeven aan buitenlandse leveranciers en afnemers, etc. Dit gaat nog een groot feest worden! Of een boete voor de fiscus.