De nieuwe belastingplannen (don’t panic!)

Ambitieus hoor, de nieuwe regering. Ze vinden dat er veel moet veranderen (verbeteren?) en dat willen ze dan ook gaan doen.
De ideeën en plannen voor nieuwe fiscale regels zijn nogal ingewikkeld en veelomvattend geworden.
Dat kan ik dus (nu nog) niet allemaal overzien. Ja, de veranderingen die ze van plan zijn wel (hier vind je de kortste samenvatting die ik voor je kon vinden en hier de veranderingen specifiek voor ondernemers). Hoe dat nou precies allemaal gaat uitwerken op de stand van je bankrekening? Nee, geen idee nog. Soms zal het goed te merken zijn, soms niet of nauwelijks.
Lagere Inkomstenbelasting voor (vooral) de middengroepen, maar hogere btw (en hogere energiebelasting!)? Tja. Verdien je fiscaal bruto zo ’n € 50.000 kan het nieuwe plan ongeveer € 1.300 netto inkomen per jaar schelen. Een deel daarvan (of een groot deel daarvan?) mag je dan vervolgens weer in de winkel uitgeven bij de boodschappen. Welk deel? Dat hangt dus af van je eet- en bestedingspatroon. Het kunnen aftrekken van de hypotheekrente e.d. tegen een lager tarief (want dat zit ook in de plannen) gaat ook weer geld kosten, want minder belasting terug.
Ik ga binnenkort eens wat cijferwerk doen. Het zal me benieuwen. Overigens denk ik altijd: gaan we ons toch weer aanpassen. Niet dan? Doen we al jaren.
En paniek nu is nog wat aan de te snelle kant, de meeste plannen gaan pas vanaf 2019 in, dus we hebben nog een jaar om te bedenken hoe we ons aanpassen.
Oh ja, de wet DBA wordt afgeschaft en vervangen door…. een ‘verklaring’.