50+ en hypotheek? Oei!

Lichtelijke paniek weer deze week: banken en verzekeraars ‘doen moeilijk’ bij 50plussers die hun hypotheek willen verlengen. Want: die mensen hebben vaak (want toen populair) een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en dus nog (bijna) niets afgelost.
Klopt dat? Ja, allebei. Zo ’n 25, 30 jaar geleden (dus rond 1985-1990) was een aflossingsvrije hypotheek erg populair, want goedkoop (immers geen aflossing) en fiscaal ‘handig’ (want de hele looptijd maximale renteaftrek). En het zou straks (nu dus, zo ongeveer) makkelijk zijn weer een nieuwe hypotheek te krijgen want de huizenprijzen gingen door het plafond, dus heel veel overwaarde straks (nu dus). Het gaat om ongeveer 6% van de hypotheken (dus een ruime 200.000 huizen), volgens de Nederlandse Bank, die eind vorig jaar al hiervoor waarschuwde.
Mooi idee, die aflossingsvrije hypotheek. Er is alleen onderweg wat fout gegaan: de financiële crisis en vooral het -als gevolg daarvan- aantrekken van de regels voor het verstrekken van een hypotheek: er wordt nu scherp gekeken naar het inkomen en dat kan een probleem zijn, zeker bij niet (meer) werkende huiseigenaren.
Wat kun je doen als dit probleem eraan komt? Tijdig beginnen met repareren, misschien beter opgeschreven: preventief onderhoud. Wat dat onderhoud precies moet zijn hangt van de omstandigheden en cijfers af, dus er zijn geen algemene regels op te schrijven hier.
Ga kijken wat er kan en niet kan en begin daar zo snel mogelijk mee.