Cijfertjes! Over ons ondernemers!

Jaja, je moet het maar leuk vinden natuurlijk (ik wel dus ;-): cijfers over onszelf. Nou ja, onszelf. Voor zover je je dan aangesproken voelt als ‘ze’ het hebben over ‘zzp ‘ers’ (nee, ik niet – dat heet ‘ondernemer’ of ‘zelfstandige’ voor mijn part. Maar goed).
Het CBS heeft weer eens van-alles-en-nog-wat onderzocht en in tabelletjes verwerkt.
Zelf kijken (makkelijke factsheet) hier.
Korte samenvatting van de samenvatting?
Er zijn dus blijkbaar 1.759.000 zelfstandigen in NL, waarvan er zo ’n 800.000 hun bedrijf als enige inkomstenbron hebben. Waarom ze (we) zelfstandig zijn? 38% Zocht een ‘nieuwe uitdaging’, 33% wil zelf werk en inhoud bepalen, etc. Opvallend (want een wezenlijke zaak voor zelfstandigen): hoe kom je aan werk? 70%+ via het eigen netwerk en een kleine 70% via klanten. Sociale media? Een kleine 23% (zo zeg, dat is dus een overschatte bron!).
Voor de rest… ga zelf lezen, eventueel op je vakantieadres (de uren tellen mee voor de Zelfstandigenaftrek).