‘(On?)bedoelde bijeffecten nieuwe belastingregels

Zal je altijd zien: hebben ze in Den Haag nieuwe, (nog) eerlijkere en preciezere belastingregeltje uitgedacht, blijken die soms heel vervelend uit te pakken. Twee voorbeelden zagen we deze week.

De eerste gaat over mensen met een eigen huis, een hypotheek en een hoog inkomen (hoog is met de top in het 52% tarief).
Sinds een paar jaar wordt de renteaftrek dan beperkt, ieder jaar met een klein stapje totdat het 36% is geworden over 30 jaar (in 2041). Dat blijkt er nu toe te leiden dat er mensen zijn die straks (duurt nog wel even) gaan bijbetalen op het hebben van een eigen huis + hypotheek.

De tweede: mensen met een (tweede) huis(je) in het buitenland.
Het hebben van zo ’n huis(je) valt in Box 3, maar is (via een wat ingewikkeld rekensommetje) vrijgesteld van belastingheffing in NL omdat het heffen van belasting over onroerende zaken is toegewezen aan het land waar het huisje staat. Dat verandert niet, maar het ingewikkelde rekensommetje gaat in nogal wat gevallen betekenen dat die vrijstelling (in NL) deels verdwijnt door de nieuwe regels over de heffing van de Box 3-belasting.

Jaja, nieuwe zaken zijn dus niet altijd ook beter, maar dat wisten we natuurlijk al lang. Belastingrecht is soms Belastingkrom.
Oja… kun je hier ook wat doen? Zeker.
Bij de hypotheekrenteaftrek-kwestie: een deel van de hypotheekrenteaftrek toerekenen aan de partner (die je dan wel moet hebben natuurlijk).
Bij huisjesbezit buiten NL: eerst rekenen, want best ingewikkeld.