Belastingrente, ’t is wat…

Belastingrente, wie kent het niet? Niet? Dat is de rente die je moet betalen als je belasting(en) later e/o te weinig betaalt.
Vroeger heette dat ‘heffingsrente’ en die werkte twee kanten op. Betaalde je (te) laat of te weinig dan moest je rente betalen. Betaalde je te vroeg of teveel dan kreeg je rente. Helemaal eerlijk verdeeld was dat toen ook al niet, maar er was wel mee te leven.

Totdat de overheid erachter kwam dat de belastingplichtigen begonnen te snappen dat het ‘parkeren’ van geld bij de Belastingdienst voordeliger was dan sparen op een bankrekening. Toen was het afgelopen met de lol en werd de ‘Belastingrente’ ingevoerd en die is heel wat minder profijtelijk, voor de belastingbetaler dan. Sterker nog: het is een dure grap geworden.
Hoe het nieuwe systeem precies werkte wist eigenlijk niemand echt goed, daar was dus (nota bene!) een WOB-verzoek voor nodig. Verdere uitleg hier.