Spaarrente Triodos 0%, straks bij alle banken?

Breed in het nieuws deze week: de Triodosbank geeft 0,0% rente op spaargeld. Niet dat dat nou heel veel scheelt met andere Nederlandse banken: o,2% hier, wat krijg jij? Even schrikken is het wel natuurlijk.
Gaan we straks betalen (negatieve rente dus) als we geld bij de bank stallen? Zou technisch zeker kunnen, hoewel hardnekkige geruchten in mijn vakgebied luiden dat de overheid dat de banken ‘verboden’ heeft; negatieve rente zou te ‘maatschappij- en economie-ontwrichtend’ zijn. Veel mensen halen dan hun (spaar-)geld van de bank en stoppen het in een oude sok want die is tenminste nog gratis. Wat dan vervolgens weer betekent: geldtekort bij banken (wat dan weer goed is voor de rente natuurlijk 😉 en (te)veel transacties met contant geld.

Opvallend is dan wel weer dit: minder (of geen) rente en wel de kosten omhoog; als het niet via de negatieve rente kan, kan het ook via deze omweg.
En oh ja: dit is dus nu ook (al een tijdje) aan het gebeuren…. Tja, al dat geld moet ergens heen natuurlijk: we stoppen het in stenen en cement (dan zit iemand anders met dat geld……).