Zwangerschap, UBO, BBZ en WOZ

Het jaareinde komt er weer aan en dan gebeurt er vaak van alles en nog wat op financieel/fiscaal gebied (nee, niet de belastingwetgeving dus, daar verandert in 2017 niet zoveel).
AdNWeb Vuurwerk
Ik pak er alvast wat interessante zaken uit dat mandje aan interessante berichten.

Zwangerschapsuitkering UWV voor ondernemende vrouwen
Een kwestie die al hééél lang speelt (2005); een ondernemende vrouw werd zwanger en vond dat ze aanspraak kon maken op een zwangerschapsuitkering van het UWV (het UWV? Als ondernemer?). En ze heeft gelijk gekregen, zo blijkt. Iets met VN-mensenrechten en zo. Dat zal, maar het blijft toch wel bijzonder: een onderneemster met een UWV-uitkering.
Maar mocht je eronder vallen; aarzel niet! Tast toe.
UBO
Ondernemers met een B.V. hebben het misschien al eens langs zien komen: de UBO. UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’ en is de term voor degene die uiteindelijk (al dan niet langs tig B.V. ’s in tig landen) de voordelen uit B.V. (‘s) krijgt. Die UBO ’s moeten in een register komen zodat iedereen kan zien wie die UBO achter een organisatie is. Lijkt mooi, is het misschien ook wel. Maar er zijn ook UBO ’s die niet zo blij met dat register zijn. Bijvoorbeeld families met familiebedrijven waar vele familieleden aandelen hebben en de meeste leden van die families treden nooit op de voorgrond, ze zijn kleine aandeelhouders en komen nu ineens met naam, toenaam en adres in dat register dat voor iedereen is in te zien. Ook mensen met criminele bedoelingen dus.

BBZ
De BBZ (Bijzondere Bijstand Zelfstandigen) is een op zich mooie regeling voor ondernemers in de problemen of in de afbouw van hun bedrijfscarrière; de overheid helpt dan een financieel handje.
Op Bijstandsniveau weliswaar, maar desalniettemin.
Aan die BBZ zit een vervelend scherp randje omdat de definitieve uitkering afhankelijk is van wat de betreffende ondernemer in een jaar via het bedrijf verdiend heeft, de BBZ is dan een aanvulling daarop. Wat die ondernemer in het jaar verdiend heeft (de netto winst dus) is alleen pas na het jaar bekend (via de jaarrekening en aangifte) en dus kan ook de definitieve uitkering pas na dat jaar uitgerekend worden. Logisch. Die aanvullende uitkering wordt dus het jaar erna vastgesteld en gefiscaliseerd (van netto naar bruto berekend plus ingehouden Loonheffing) en dat (fiscaliseren) gebeurt dus ook in het jaar erna op dat jaar erna.
Dat kan vervelend uitvallen omdat er in dat jaar erna misschien een andere uitkering, of meer inkomen, of … is waardoor in dat jaar erna er ineens een verhoudingsgewijs hoog fiscaal inkomen ontstaat en dat hoge inkomen is dus deels een ‘papieren’ inkomen. Zie o.a. hier voor de verhalen.
Dat kan fiscaal vervelend (= duur) zijn, maar kan ook invloed hebben op de Toeslagen, want die zijn nu eenmaal gekoppeld aan het fiscale inkomen.
Al jaren wordt daarover geklaagd en overlegd omdat velen er behoorlijk last van hebben (gehad). StasFin Wiebes heeft er lang onderzoek naar gedaan, maar nu vastgesteld dat het probleem niet zo groot is dat hij er iets aan moet doen. Jammer, het blijft hier dus helaas behelpen.

WOZ
Altijd al nieuwsgierig geweest wat de WOZ-waarde van pand X is? Dat was altijd geheim, maar daar wordt aan gewerkt. Er is door de overheid een site gelanceerd waar de WOZ-waarde van alle panden in NL te zien is. Tenminste…. van die gemeenten die hun ICT op tijd op orde hadden (Nijmegen dus nog niet….., zucht). Spieken bij de buren? Dat kan hier.
Wel even geduld hebben….. duurt lang.