‘Beperkte btw-aftrek knelt’ (factuur-eisen)

We kunnen in ons vak niet vaak genoeg wijzen op (zeuren over, mag je het ook noemen) de eisen die de Belastingdienst stelt aan facturen waarop je als ondernemer de btw mag aftrekken. Die regels zijn strak, strikt en niet voor meerdere uitleg vatbaar. Dachten we.
AdNWeb Belastingenveloppen
Dat die regels zo strak en strikt zijn heeft overigens vooral te maken met EU-regels.
Diezelfde EU, althans het Hof van Justitie EU, is nu echter aan de poten van die strikte regels aan het zagen. Deskundigen vragen zich naar aanleiding van deze uitspraak af welke ‘niet goede’ facturen nu ineens wel ‘goed genoeg’ zijn voor btw-aftrek. Wat is een ‘licht gebrek’ (want een ‘licht gebrek’ mag volgens het Hof geen reden zijn om de aftrek te weigeren)? Zijn we bezig alles op orde te krijgen, gaat de EU zelf weer onduidelijkheid scheppen.
Totdat er weer (meer) duidelijk is: doe maar gewoon wat de EU en onze StasFin eerst wilde, dan weet je in ieder geval zeker dat je de btw kunt aftrekken.