De nieuwe belastingplannen 2016

Als een lastige wespenplaag zoemt het weer rond: ‘nieuws’ over de belastingplannen voor 2016. Het meeste nieuws is geen echt nieuws: grote delen van de plannen waren al wel ongeveer bekend.
AdNWeb Belastingenveloppen
Daarnaast: het zijn nog voorstellen en die moeten nog door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd worden en wat we (kunnen) weten is dat er nog wel het een en ander gaat veranderen. Verschillende politieke partijen moeten hun cadeautjes nog krijgen (na een stevig debat natuurlijk). Dus als jullie het niet erg vinden wacht ik nog even met het opsommen van de belangrijkste wijzigingen totdat het allemaal definitief is.
Groots in het nieuws de afgelopen dagen was wel dat nu de uitwerking bekend is van de ‘Box3’ veranderingen. Ook nog een plan overigens….. en bovendien een plan dat pas in 2017 ingaat, dus het kan nog even van je ToDo-list 2015 af.

Hoe is het nu?
Over ieders privévermogen (vermogen = bezittingen min schulden) is, na aftrek van de heffingsvrije voet, 1,2% Vermogensrendementsheffing (zo heet die belasting officieel) verschuldigd. Voor de duidelijkheid: het gaat dus om ‘vermogen‘ en dat is heel wat meer dan alleen spaargeld (zoals ik nogal eens hoor op tv); ook 2e huizen, aandelen, niet vrijgestelde kapitaalsverzekeringen e.d. tellen mee. De heffingsvrije voet is nu ruim € 21.000 per persoon.
Dus, voorbeeldje, een (fiscaal) koppel met € 100.000 aan vermogen in Box 3 is nu € 696 aan belasting kwijt.

Hoe gaat het worden?
Die 1,2% is velen al tijden een doorn in het oog: zoveel rente krijg je de laatste jaren allang niet meer en dus betaal je vaak meer belasting dan je aan rente krijgt. Mensen met aandelen hadden er wat minder moeite mee: hun rendement was de laatste jaren veel meer dan 1,2% (tenminste, als je….). De basisgedachte achter het nieuwe plan is dat mensen met meer vermogen ook meer geld in aandelen hebben zitten en dat voor hen dus die belasting wel omhoog kan.

In het plan gaat de heffingsvrije voet omhoog naar € 25.000 per persoon.
Het heffingspercentage (was dus 1,2% kort door de bocht) gaat afhangen van de hoogte van het vermogen:
* tussen de € 0 en € 100.000 vermogen boven de heffingsvrije voet: 0,87%,
* tussen de € 100.000 en € 1.000.000: 1,41%
* meer dan € 1.000.000: 1,65%.
Voor ons voorbeeldkoppel met € 100.000 aan vermogen gaat het dus € 435 worden met deze nieuwe regels. Toch een ruimharig avondje uit als verschil.
Voor een miljonairskoppel met € 2.000.000 aan vermogen in Box 3 wordt het een vakantietje minder per jaar: nu betalen zij € 23.496 en dat wordt met de nieuwe regels: € 32.175.
Volgens StasFin Wiebes betalen 3,3 miljoen mensen Box3-belasting. Daarvan gaan er ongeveer 300.000 op achteruit en -dus- 3 miljoen mensen op vooruit.
Of dat ‘eerlijk’ is? Tja, dat is een politieke vraag en daar ga ik hier niet over. Waar ik hier altijd wel mijn wenkbrauwen bij optrek is dat veel ondernemers sparen voor hun oudedag en als ze dat in Box 3 doen kan dit plan pijnlijk uitwerken en dat vind ik wel ‘oneerlijk’. Het door werknemers in pensioenfondsen gespaarde vermogen telt immers niet mee in de Box 3 heffing, waarom gespaard geld met hetzelfde doel van ondernemers dan wel?.

Wat te doen?
Al gemeld: de peildatum voor het vermogen is 01 januari 2017, dus tot die datum heb je nog de tijd om zo nodig/gewenst te sleutelen.
Tot € 150.000 aan vermogen (als fiscaal koppel) of € 125.000 (als alleenstaande) is er geen reden tot paniek: reserveer vast een tafeltje in een leuk restaurant zou ik zeggen. Meer vermogen hebben wordt dus wel duurder hoewel (tot € 1.000.000) het verschil 0,21% is, dus ietsje boven die € 150.000/€ 125.000 is nog geen reden voor slapeloze nachten (zou ik denken).
Is het vermogen wel (veel) meer? Geld weghalen uit Box 3 door het door te schuiven naar Box 1 (aflossen hypotheek bijvoorbeeld) is een optie. Of naar Box 2 (maar daar heb je een B.V. voor nodig en makkelijk is het daar ook niet). Of wegzetten op banksparen, lijfrente?  Maar…. wacht dus nog even totdat zeker is dat het ook zo wordt, en laat je goed adviseren! Ook nog als gedachte: zijn die percentages in 2017 nog wat nu in het plan staat? Als de politiek eenmaal ontdekt heeft dat je aan die knoppen kunt draaien……

Nog een interessante vraag: in ons huidige houtje-touwtje-aan-elkaar-hangende financiële systeem is die heffingsvrije voet (en het vermogen in het algemeen) ook belangrijk voor de Toeslagen, gaan die regels straks ook op de schop?