De nieuwe VAR: nog even doe-het-zelven

AdNWeb ContractAl tijden in discussie: de VAR moet anders. Vanaf 2016 liefst. De eerste bouwstenen voor de nieuwe opzet worden door de Belastingdienst inmiddels langzaamaan naar de bouwplaats vervoerd, de bouwhekken zijn geplaatst en de eerste bouwhelmen zijn beschikbaar; ga er vast eentje uitzoeken. Je zult ‘m nodig hebben.
De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel voor de nieuwe opzet en als de Eerste Kamer na de zomer ook akkoord is, verdwijnt de huidige VAR per 2016. We zijn op weg. Waar gaat de reis heen?

In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers straks overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen. Die contracten worden door de Belastingdienst beoordeeld en als die vindt dat er sprake is van een B2Brelatie (dus de oude VAR-Wuo of – Dga) worden die contracten openbaar gemaakt (waar is nog onbekend, zal wel de site van de Belastingdienst zijn). De Belastingdienst roept nu al opdrachtgevers en opdrachtnemers op contracten te maken en die voor te leggen. Hoe dat moet en wat er in die contracten moet staan? Hier beschrijft de Belastingdienst de condities.
Als ik dat allemaal zo lees: doe nog even rustig aan… Kleine ondernemers moeten voorzichtig zijn om vooraan te lopen in de optocht, althans bij dit soort optochten.
Maar kijk wel alvast wel goed om je heen: wie laat je (soms) voor je werken en gaat dat misschien problemen opleveren? En andersom ook: voor wie werk je (soms) en hoe wil die hiermee omgaan? Wacht daar niet mee tot 31 december!