KvK failliet (nou ja, technisch failliet)

Curieus nieuws ineens: de Kamer van Koophandel is failliet!
Alleen ’technisch failliet’ weliswaar, maar toch. Verlies 2014: 63 miljoen (zo!). AdNWeb KvKlogoEens even kijken: doet de KvK wat ze alle B.V. ’s verplicht: de jaarcijfers publiceren? Yep. Nou ja, op eigen wijze dan. ‘Transitie’ heet ’t jaarverslag 2014 en daar staat het inderdaad vanaf bladzijde 50: een negatief Eigen Vermogen van 39 miljoen, een solvabiliteit van -18%. Maar niet getreurd: de minister van EZ is inmiddels te hulp gesneld, hoewel met mate.

Transitie
Wat blijkt: wat de KvK vooral nekt zijn de ’transitiekosten’. Opvallend aan de cijfers 2014 is dat er zonder de ’transitie’ in 2014 gewoon winst gedraaid werd (een kleine 36 miljoen); het verlies komt dus inderdaad uit de ’transitiekosten’, 99 miljoen. Dure grap, die ’transitie’. Voor 2015 is een verlies van een kleine 44 miljoen begroot (waarvan 38 miljoen als gevolg van de ’transitie’).
De KvK is zich aan het ‘omvormen’, van ‘iets’ naar ‘iets anders’ (ik sla het communicatiegebabbel even over, sorry) en dat zullen ze ook moeten want -alle ondernemers weten dat- de verplichte jaarlijkse bijdrage die ze wettelijk gefaciliteerd gedwongen bij alle ondernemers jaarlijks konden ophalen is afgeschaft en dus moeten ze zichzelf gaan verkopen in plaats van ‘belasting’ heffen; ze moeten iets toe gaan voegen aan de ondernemerswereld. Vandaar dus ook dit.
Er is wel een ‘probleempje’ bij die ’transitie’: er moet personeel ‘afvloeien’ en dat is nogal prijzig, want een groot deel van het personeel blijkt te vallen onder de regelingen voor Rijksambtenaren (?? Kamer van Koophandel, en dan een ambtenarenstatus??) en die zijn nogal duur om te ontslaan. Vandaar dan ook dat er op de balans 2014 van de KvK een stevige voorziening daarvoor prijkt: 213,8 miljoen.
Hoeveel mensen werken daar eigenlijk is dan gelijk mijn vraag. Dat blijken er (eind 2014) 1.388 (gerekend in fte ‘s) te zijn, begin 2014 waren dat er nog 1.511.
Gemiddeld dus 1.450 fte ‘s, en die blijken samen bijna 110 miljoen te hebben gekost, gemiddeld dus bijna € 76.000 per fte, inclusief werkgeverslasten. Zo! Dat verdient niet echt slecht daaro, gemiddeld bijna 2x modaal!

Ondernemers?
Onder de kleine ondernemers is er al jáááren veel kritiek op de KvK: kost veel geld (nu dus wat minder) en je moet er van alles doen. Wat heb je er eigenlijk aan? Het Handelsregister is op zich wel een handig middel (ik gebruik dat zelf nogal eens), maar al die andere dingen?
De KvK werpt zich ook steeds op als vertegenwoordiger van ‘het bedrijfsleven’, maar is dat eigenlijk ook wel zo, zeker wat betreft het kleinbedrijf (toch het overgrote deel van ondernemend Nederland)? Nieuwsgierig als ik ben: ik ga eens kijken wie eigenlijk de directieleden zijn. Volgens het jaarverslag: Bestuursvoorzitter is C.J.G. Zuiderwijk. Bestuursleden zijn: H.E. van Baasbank, P.C. van Staalduinen (t/m 31-12-2014) en L.C. van de Kieft (vanaf 01-01-2014). Als je zo naar de CV ’s van deze directie kijkt hoef je van deze mensen niet echt veel feeling te verwachten met het kleinbedrijf, misschien zelfs niet eens met het echte bedrijfsleven als geheel. Mensen met carrières in de (semi-) publieke sector, of in ieder geval erg dicht bij de overheid. 

De KvK is dus inderdaad niet echt ‘de’ representant van het bedrijfsleven’, niet wat betreft de directie en niet wat betreft de rechtspositie van het personeel. Hoogstens een goed bemande brug tussen overheid en bedrijfsleven, met erg veel medewerkers die aan de overheidskant van die brug staan. Misschien is daar niets mis mee, maar ik heb zo mijn twijfels.
En dat moet ‘starterscursussen’ geven? Of adviezen aan ondernemers?  Misschien toch eerst zelf maar eens een paar jaartjes buiten gaan spelen?