Minimumbelasting voor miljonairs?

We hebben het er al jaren over, wat zeg ik: decennia, of eeuwen – ook goed: moeten de superrijken niet meer belasting betalen? Superrijken als in: miljardairs. Plannen zijn gemaakt, ideeën opgeworpen, ballonnen opgelaten en voorstellen gedaan. Maar het is er eigenlijk nooit echt van gekomen, af en toe hier en daar een beetje. Het idee is –zo schrijft het demissionaire kabinet– een prioriteit.
Miljonairs heten in die prioriteit HNWI ’s (High Net Worth Individuals, hoe verzinnen ze het – en moet dat nou echt weer in het Engels?). Er gaat dus aan gewerkt worden: stapsgewijs, met onderzoek en oplossingsgericht. Stevige taal dus.
Ondertussen komt bovendrijven dat de rijkste Nederlandse al jaren een profijtelijke belastingconstructie gebruikt om het betalen van belasting zoveel als mogelijk te ontwijken. De regering gaat op onderzoek uit, of ze die 30 miljoen per jaar ook nog kunnen vangen en of er nog meer geld te halen valt. Succes!