Jort Kelder ’s belastingaanslagen

Al jaren zet Jort Kelder (je weet wel: voor uw liberale geluid in DWDD, zeilvriendje van onze MinPres en beschikbaar als dagvoorzitter en praatjesmaker) zijn belastingaanslagen op zijn site om er als bijgerecht zijn ongezouten visie op de Nederlandse belastingregels bij te serveren. Dat geeft ieder jaar weer leuk leesmateriaal, ook dit jaar.
Inderdaad: ’t is wat…..


Lees
hier zijn verhaal over het fiscale jaar 2013.
Niet echt gebruikelijk in ons land: een inkijkje in de financiën van iemand anders (behalve dan in mijn vak ;-)). Maar als hij zelf de gordijnen open doet kijk ik natuurlijk even naar binnen.
Toch maar even rekenen, ik kan het niet laten.

Persoonlijk fiscaal inkomen uit loon (uit eigen B.V.) 2013 dus € 287.091 waarover € 132.772 Inkomstenbelasting en premies Volksverzekeringen moet worden afgetikt (46% dus). En dan ook nog € 3.037 Box III-belasting.
Zijn B.V. maakte € 113.536 fiscale winst waarover € 22.707 (20%) moet worden weggebracht naar de schatkist.
Totaal dus € 136.243 aan inkomensafhankelijke contributie aan de SV Nederland. Inclusief – zo lees ik – 2 auto ’s op de zaak en nog zo wat zaken blijkbaar.
W
aar Kelder overigens de door hem genoemde € 255.992 vandaan haalt wordt me niet duidelijk. Telt hij de Btw ook mee? Ik denk het wel. Niet doen meneer Kelder: die draag je wel af, maar iets of iemand anders trekt die vaak weer even vrolijk af.
Aan de andere kant kan ik het ook wel snappen. Komt er een ruime 5 ton aan geld in je B.V.(‘s?) binnen, betaal je eerst ongeveer 1 ton aan btw, dan € 132.772 aan Loonheffing en tot slot nog € 22.707 aan Vennootschapsbelasting. En dan allemaal op ‘verzenden’ drukken in je Telebankieren en ‘weg’ is het. Auw!

Even verder rekenen.
In zijn B.V. is zijn loon (die € 287.091 dus) bedrijfskosten, dus is zijn ‘echte’ inkomen (na aftrek van bedrijfskosten) die loonkosten plus de nettowinst, samen € 400.627.   Daarover betaalt hij dan dus € 155.479 (€ 132.772 + € 22.707) aan belastingen en premies, 39% dus.
Nah, zo slecht is dat nou ook weer niet – denk ik dan. Toch?
En ja, ik weet het: over de winst in zijn B.V. moet Kelder ooit ook fiscaal afrekenen, als hij het naar privé wil halen. Maar nu dus nog even niet….

Wat verder onverlet laat dat er inderdaad van de resterende 61% weer een wezenlijk deel via de achterdeur van de indirecte belastingen (btw, accijnzen, ozb, e.v.a.) door de overheid wordt opgehaald. Onderzoekscijfers wijzen al jaren uit dat iedere Nederlander ergens tussen de 45% en 55% (afhankelijk van hoogte en soort inkomen en levensstijl) van het inkomen ziet weglekken naar de overheid.

Dat Kelder zijn cijfers zo publiceert kan ik ergens wel waarderen. Dat doen we in Nederland niet, wij zijn gewend ons in stilzwijgen te hullen over ons inkomen en wat we aan belastingen betalen. Er zijn landen (Finland bijvoorbeeld) waar belastingaangiften gewoon openbaar zijn en waar de nieuwsgierige vraag “wat verdient mijn buurman eigenlijk?” met een paar klikken te beantwoorden is (dat gaat daar blijkbaar via SMS). Dat zou nog eens wat zijn, maar of we dat zouden moeten willen?

Rest ons allen als lid van de SV Nederland de heer Kelder te bedanken voor zijn genereuze bijdrage aan de gezamenlijke pot. Zonder hem zou het leven er een stukje grijzer uitzien.