Beperking aftrek hypotheekrente: 45 miljoen ‘opbrengst’ dit jaar

Bekend (of niet, dan bij deze): het fiscale effect van de aftrek van de rente hypotheek wordt sinds 2014 beperkt. De maximale aftrek wordt verlaagd van 52% naar 38%, ieder jaar met 0,5% totdat dus over 28 jaar (in 2042 dus!) die 38% bereikt is. Als genoegdoening is de 42% belastingschijf (in 2014!) langer gemaakt; daar profiteren dus niet alleen de huiseigenaren van, ook alle andere Nederlanders (als ze tenminste bovenaan die 42% schijf zitten dan).

De komende jaren werkt dit dus alleen nog op de betalers van hypotheekrente onder ons met een fiscaal inkomen dat in de 52% schijf Inkomstenbelasting valt, over 20 jaar zijn ook degenen met 42% aan de beurt (als dat nog bestaat dan, natuurlijk).
De StasFin rekent erop dat deze nieuwe maatregel dit jaar 45 miljoen oplevert aan extra inkomsten voor ‘Den Haag’ en dat moet in 28 jaar oplopen tot 770 miljoen.