Btw op parkeerbelasting

Grappig (nou ja, grappig…) nieuws in de vakpers deze week. Parkeren, we doen het (bijna) allemaal en dat parkeren kost tegenwoordig een vermogen als je het per jaar optelt.
AdNWeb AutowrakFiscaal gezien is het ‘geven van gelegenheid tot parkeren’ een dienst voor de Btw. Althans meestal (er zijn uitzonderingen, het zal ook eens niet in de Btw) en commerciële parkeergarages geven dan ook vaak ‘btw-bonnetjes’. Dat tikt voor de gemiddelde ondernemer toch leuk aan, want die btw kunnen ondernemers vaak terug claimen via hun aangifte Btw. Rijk word je daar niet van, maar een ‘gratis’ setje (of twee, drie) printerinkt levert het toch wel op, jaarlijks.
Maar… een gemeente (nee, ik zeg niet welke want het was Arnhem) weigerde om die btw op een naheffingsaanslag te specificeren. Want? Geen idee, daar doen ze blijkbaar niet aan daar. De Gelderse rechter sprak deze week uit dat dat dus zo niet gaat: als de parkeerder een btw-factuur wenst dient de gemeente die te verstrekken, net als alle (andere) ondernemers dat moeten. Mooi!