Subsidie Stap voornamelijk voor de elite

Ooit (tot een paar jaar geleden bedoel ik dan) kon je kosten voor een opleiding als aftrekbare kosten op je belastingaangifte schrijven en daardoor kreeg je belastinggeld terug wat die opleidingskosten dus wat draagbaarder maakte. Voor ondernemers kon dat deels ook als bedrijfskosten trouwens.
Dat was niet goed, vond de overheid: daardoor -zo bleek- werden opleidingen voornamelijk gevolgd door mensen (en ondernemers) uit de betere e/o gegoede klassen en dat was natuurlijk niet de bedoeling.


Dus: afschaffen die aftrek en vervangen door een subsidie, Stap. Maar helaas: daardoor veranderde er dus geen biet. Dezelfde (soort) mensen bleven dezelfde (soort) opleidingen doen en door de overheid (mede) laten betalen. Goh! Wie had dat nou verwacht? Ik zag trouwens dat mijn eigen stad daar ook vrolijk aan meedeed. Liedje.
Die subsidie is inmiddels weer afgeschaft dus. De aftrek blijft afgeschaft. ’t Was mooi, zolang het duurde.