Je vermogen wordt nu gedeeld met 114 landen

Zonder dat we het allemaal in de gaten hebben gebeurt er van alles, bijvoorbeeld via het CRS-systeem. In dat systeem delen inmiddels 114 landen (en meer gaan er binnenkort bijkomen) je persoonsgegevens, je bankrekeningnummer(s) en wat er op die bankrekeningen aan saldo staat. Dat gaat via de belastingdiensten van al die landen, de Nederlandse Belastingdienst haalt die gegevens van in Nederland wonende mensen op bij banken e.d. en geeft die dan door aan buitenlandse belastingdiensten.

Gelukkig (?) zit er in dat systeem wel een enorme vertraging: je gegevens doen er blijkbaar jaren over om te landen bij de buitenlandse belastingdiensten, dus als je de grens overgaat weet de douane van het land waar je binnengaat echt niet je actuele banksaldo. Maar wel je banksaldo van een jaar of 3 a 4 geleden.
En wat doen ze er daar dan mee? Ik heb werkelijk geen idee. Nou ja, deels wel natuurlijk: als je een stiekeme bankrekening in bijvoorbeeld Thailand hebt dan kun je daar dus over een paar jaar vragen over verwachten. ’t Is maar dat je het weet.