Hoe controleert de Belastingdienst een aangifte?

Voor ingewijden (zoals belastingconsulenten) is het natuurlijk niet echt nieuws, maar voor buitenstaanders is het toch een mooi overzicht: hoe controleert de Belastingdienst een aangifte Inkomstenbelasting? In het kader van de ‘open overheid’ heeft de Belastingdienst documenten gepubliceerd die ze bij het controleren van een aangifte gebruiken.

De eerste twee interne handleidingen die zijn gepubliceerd betreffen de eigen woning (en de rente-aftrek) en de ‘overige inkomsten’. Wil je weten hoe onze vrienden van de Belastingdienst denken en werken? Neem die handleidingen dan eens door; best interessant. Hoewel – ik schreef het al op – voor ingewijden staat er nauwelijks nieuws in die handleidingen, zo werken en denken wij ook. Verschil is natuurlijk wel dat de Belastingdienst op sommige punten nou eenmaal wat meer informatie uit andere bronnen heeft, wat overigens niet altijd tot betere resultaten leidt omdat externe informatie soms onjuist of op zijn minst verwarrend is.
Vorige week werd overigens ook bekend dat de Belastingdienst verder rondkijkt dan alleen de officiële documentatiestromen, ook informatie op internet, sociale media en printmedia wordt verzameld. Dat is niet nieuw en ook niet vreemd; in mijn begintijd in dit vak (jaren ’80) zagen we in klantendossiers soms ook krantenknipsels zitten. Op je Facebook dus luidkeels schreeuwen hoe je de kluit hebt bedonderd? Niet slim.