Box 3: we zijn er nog (lang) niet

Afgelopen week viel er weer een interessante en vooral belangwekkende rechterlijke uitspraak over de Box 3-belasting op onze deurmat. Heel kort samengevat: het door de regering bedachte ‘wettelijk rechtsherstel’ is (nog steeds) onvoldoende. Op zich komt die uitspraak zelf niet echt als een verrassing (er liggen al meer uitspraken met ongeveer dezelfde strekking), bijzonder is wel dat de rechter hier zelf is gaan rekenen en een doorwrochte nieuwe aanslag heeft opgelegd.

Of althans: de Belastingdienst heeft opgedragen deze nieuwe aanslag zo op te leggen. Waar de Belastingdienst dan om diverse redenen weer niet blij mee is, vooral omdat dit soort aanslagen natuurlijk niet door ‘het systeem’ kunnen worden opgelegd; dat moet echt met een mens en een ouderwetse tekstverwerker, misschien zelfs wel met een typemachine (ja, die hebben ze daar nog!).
Overigens zien we dus ook in deze uitspraak weer het inmiddels bekende rechterlijke recept: belasten op basis van het werkelijke rendement en niets anders.