ChatGTP: de nieuwe kantoorklerk?

Je kunt de laatste tijd geen krant of internetnieuwssite doorkijken of een tv-programma zien of het gaat over AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en dan vooral over ChatGTP: de nieuwe vorm van automatisering. Afgelopen week stuurde de KvK zelfs een waarschuwing rond: ‘….de risico ’s van ChatGTP‘ met een best aardige uitleg van hoe het werkt en wat de risico ’s zijn.

Kort samengevat, die risico ‘s: het lijkt heel wat, maar dat is het lang niet altijd. Nog (lang?) niet in ieder geval.
Ondertussen is wel iedereen (nou ja, iedereen – ik wel overigens) aan het kijken wat je er nou aan hebt. Dat is ook niet zo moeilijk: accountje maken (de gratis versie natuurlijk) en eens kijken wat eruit komt. En? Soms inderdaad best aardig, soms grote onzin. Voordeel bij ChatGTP: als het antwoord op je vraag je niet bevalt: de knop ‘regenerate’ geeft je een nieuwe kans. Ook een aardige en snelle: die van MicroSoft (te bereiken via Bing).
In mijn vak wordt er al druk en driftig gekeken naar de (on-)mogelijkheden.
Trouwens: ChatGTP is bepaald niet de enige optie, hier vind je een lange lijst met soortgelijke programma ‘s. Als ik op vakantie ben ga ik eens kijken welke van die programma ’s het antwoord geeft dat ik graag wil horen….