We hebben veel miljonairs in ons midden

Ook gezien vorige week? Eén op de 25 huishoudens in NL is miljonair! Feest! Allemaal rijk! In één jaar kwamen er zo ’n 32.000 miljonaire huishoudens bij waarvan er eind 2021 dus zo ’n 370.000 zijn. Gemiddeld hebben al die huishoudens zo ’n 1,6 miljoen aan vermogen (= bezittingen minus schulden). Een gemiddeld huishouden telt tegenwoordig 2,13 neuzen en dus hebben we het ook over zo ’n kleine 800.000 neuzen in dat miljonairsgilde. Die dan dus overigens gemiddeld per neus weer geen miljonair zijn als ik even doorreken.

Veel van dat vermogen zit (vast) in stenen. De stevige groei van het aantal miljonaire huishoudens heeft dan ook te maken met de enorme waardestijging van huizen de afgelopen jaren.
Veel miljonairs zijn ook zelfstandig ondernemer, wat ook wel weer logisch is: die sparen immers zelf voor hun oudedagsvoorziening. Werknemers doen dat meestal via een bedrijfstakpensioenfonds en het vermogen daarin wordt niet als vermogen gezien, wat het feitelijk natuurlijk wel is – zeker straks, na de herziening van die pensioenwet.
Kortom: ook dit nieuws is weer relatief waar. Ingewikkeld hoor, die moderne maatschappij. Zeker als je ook nog bedenkt dat de inflatie de laatste 2 jaar enorme gaten heeft geschoten in de waarde van al die vermogens; een miljoen is tegenwoordig ook al geen miljoen meer (waard).
Overigens viel mij afgelopen week ook nog iets anders op bij dit verhaal: de (echte?) rijken ‘verstoppen’ hun vermogen in fiscale constructies, zoals B.V. ’s die in Box 2 zitten. Tot grote zorg van onze overheid die daar wat lastiger de belastingpenningen kan ophalen.