Advies: meer regels en hogere belastingen voor klimaat

Afgelopen week verscheen een ambtelijk rapport/onderzoek over het toekomstige beleid hoe te voldoen aan de (politiek gestelde) klimaatdoelen. Lang verhaal kort: meer regels en hogere belastingheffingen, de tijd van het plukken van laaghangend fruit is voorbij.
Dit combineert dan mooi (als je het zo wilt zien) met de plannen voor een behoorlijk ingrijpende aanpassing van het belastingstelsel (2026?), waar het lang verhaal kort is: minder belasting op arbeid, meer belasting op winst en vermogen.

En -om het nog ingewikkelder te maken- valt dat ook min of meer samen met de plannen om de arbeidsmarkt ingrijpend te verbouwen.
Kortom: ons allen staat de komende jaren het een en ander te wachten, zeker voor ondernemend Nederland. Natuurlijk overleven we dat allemaal ook (meestal) wel weer; het is langzaamaan wel oppassen geblazen, zeker als je plannen op langere termijn aan het bedenken bent. Dus neem dit alles mee in je gedachten!