Een nieuwe Toeslag: de Energietoeslag

Het blijft bijzonder: heeft de nieuwe regering tot haar doel gemaakt de toeslagen ’te moderniseren’ (afschaffen?), komt er nu weer een toeslag bij: de energietoeslag. Een geldbedrag, bestemd voor huishoudens met ‘een smalle beurs’ (ik kan het ook niet helpen, zo heet dat tegenwoordig) die in de problemen (kunnen) komen door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit.
Het uitvoeren en uitbetalen van die nieuwe toeslag wordt door ‘Den Haag’ gemakshalve weer over de schutting gemikt van de gemeenten, want die staan ‘dicht(er) bij de mensen’.

Om hoeveel geld gaat het dan en wie krijgt het? Onze minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (over een breed takenpakket gesproken…) legt het uit in deze brief. Het gaat dus om (ongeveer) € 800, eenmalig. Mensen met een Bijstandsuitkering, IOAW of IOAZ krijgen de toeslag automatisch (want die mensen kent de gemeente, die geven ze al een uitkering). Anderen met een ‘minimuminkomen’ moeten het zelf bij de gemeente aanvragen. ‘Minimuminkomen’? Ojé, definitiekwestie, want hoeveel is dat dan? En gaat iedere gemeente hetzelfde inkomen als uitgangspunt nemen, of….? En hoe zit het dan met kleine ondernemers? Studenten? …..? Dat komt nog, wordt aan gewerkt.
Hoe dan ook: hou als ondernemer met een smalle beurs de website van je gemeente in de gaten!