Het Corona-tijdperk, week 50: geen jubeljaar – vooralsnog

Ja ik weet het: afgelopen week is het precies een jaar geleden dat in NL de eerste Coronapatiënt werd gerapporteerd. Weet je nog? Tijdens een speciale TV-uitzending, ook dat nog. Dus week 50? Het duurde daarna nog een week of twee voordat het allemaal tot ons doordrong en de eerste persconferentie (met de eerste ‘maatregelen’) plaatsvond.
Vandaar dus week 50, ik ben nou eenmaal geen medicus.
(Bijna) een jaar verder dus. We hebben inmiddels een enorme lijst aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven gezien. En het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht als ik het goed begrijp, dus we zullen het ermee moeten doen. Afgelopen week was er weinig fiscaal of financieel nieuws.
Het UWV heeft de complete lijst van NOW-3-gebruikers openbaar gemaakt (tip: downloaden als Excel-bestand en sorteren op je woonplaats….). Tegelijk werd ook duidelijk dat er nogal wat perikelen te verwachten zijn rond de 1e NOW-regeling (NOW-1). Ook bekend geworden: er komt een ‘soepele regeling‘ voor het afbetalen van de fiscale schuldenberg (13 miljard blijkbaar) en – zegt de StasFin nu – geen (ik herhaal: géén) kwijtschelding. En dus geen jubeljaar!
Tot slot: het duurt nog een paar maanden voordat (een deel van) de TvL-steun over Q4 2020 uitbetaald wordt, want erg ingewikkeld – blijkbaar.
Als je dit bericht een jaar geleden gelezen had zou je geen idee hebben waar dit allemaal over gaat. Toch? NOW, TOGS, TVL, TONK, TOZO, BBC, een jaar geleden moest dat allemaal nog uitgevonden worden.