Flexwerkers overspoelen de arbeidsmarkt

Zo, dat is weer eens een ronkende kop voor boven dit artikel. Maar dat mag wel een keertje, want er is toch wel sprake van enige paniek bij de boven ons gestelden. En verwarrende boodschappen ook.

Het CBS (o.a.) kwam met cijfers waaruit blijkt dat het aantal flexwerkers in 15 jaar tijd met driekwart is gegroeid tot ruim 3 miljoen. Zo!
Het lastige is wel: er zijn vele soorten flexwerkers (uitzendkrachten, mensen met een tijdelijk arbeidscontract en zzp ‘ers zelfstandigen natuurlijk ook). Het aantal zelfstandigen is in 15 jaar gegroeid tot ruim 1,1 miljoen.
Wel mooi in de berichten (vind ik dan) is dat er -eindelijk- geprobeerd wordt om een soort van logische indeling in die toch wel erg lastig grijpbare groep (‘flexwerkers’ dus) aan te brengen. Per slot is een een student met een tijdelijk nul-urencontract bij een restaurant toch heel iets anders dan de interim-manager die zich per dagdeel (duur) verhuurt. Of de eigenaar van een (web-)winkel. Of…
Maar hoe het ook zij: het wordt voor de overheid dus wel steeds lastiger om ook maar enige grip op dit fenomeen te krijgen (voor zover dat al zou moeten natuurlijk). Hebben we overigens ook nog de EU die er een mening over heeft. En mensen die van al die ‘onzekerheid’ gebruik (misbruik?) maken door bizarre vormen van ‘zekerheid’ te verkopen aan de (te) goedgelovigen onder ons.
En de zelfstandige boer? Hij (zij) ploegde voort…….