Veel stamrecht B.V. ’s in de problemen

Er zijn er meer dan 100.000 van in NL: de zogenaamde ‘Stamrecht B.V ‘s’, vaak (maar niet altijd) ooit opgezet door werknemers die bij ontslag een mooie ‘gouden handdruk’ ontvingen en over dat geld liever nog even geen Inkomstenbelasting wilden betalen. Dat kon je dan ‘regelen’ door dat geld via een Stamrecht B.V. te laten lopen.
Die B.V. moest dan wel ‘zakelijk’ met dat geld omgaan omdat de B.V. zich (ongeveer) hetzelfde moest gedragen als een verzekeringsmaatschappij. Dat ging nogal eens fout omdat de werknemer dat geld (het ging vaak over een ton of meer) ging besteden aan ‘leuke dingen’ en nu dat Stamrecht moet gaan uitkeren is het geld op, of het zit ergens in vast. De fiscus wil echter graag de toen uitgestelde belasting heffen als het Stamrecht moet gaan uitkeren (want dat uitkeren hoorde er ook wel bij vanaf het begin). Auw, en oei ook!
En oja, de fiscus gaat ook scherp letten op rekening courantverhoudingen tussen B.V. ’s en hun directeuren/aandeelhouders, dat ook nog. En dan hebben we dus dit ook nog.
Zo gaat de lol er wel snel vanaf en de belastingbesparing trouwens ook….