Vooruitbetaalde hypotheekrente: weer leuk!

Er bestaat (al heel lang) een interessante fiscale truc: de fiscus staat namelijk (onder bepaalde voorwaarden, dat wel) toe maximaal een half jaar hypotheekrente vooruit te betalen, en dat dan dus -extra- af te trekken natuurlijk.
Voor mensen met wat geld (over) is dat een aantrekkelijke truc, om twee redenen. De eerste: een lager fiscaal inkomen en dus minder Inkomstenbelasting in Box 1 betalen. De tweede: dan staat dat geld einde jaar dus ook niet meer op de bankrekening en dat betekent minder belastingheffing in Box 3. Mooi Toch? Hoewel: het effect is dus grotendeels eenmalig, maar een gegeven paard kijk je niet in de mond, toch?
Nou mooi niet dus, want het mag dan wel van de fiscus: je bank wil het niet. Te ingewikkeld en zo. Het Kifid (de klachteninstelling van de financiële wereld) heeft beslist dat het wel moet mogen van je bank. Wel even goed nadenken voordat je dit doet (niet alles is goud wat er blinkt, eerst narekenen!) en begin tijdig aan het voorbereiden: je bank moet ook meewerken!