Het UBO-register komt eraan

Ubo-register? Is dat? UBO staat voor ‘Ultimate Benificial Owner’ (in goed Nederlands: Uiteindelijke Belanghebbende’). Degene dus die helemaal aan het einde, achter allerlei al-dan-niet-obscure en over de grens gevestigde B.V.’tjes, stichtingen, stro-mannetjes & vrouwtjes en wat dies meer zij, de baas is en de winsten toucheert.
De EU wil daar zicht op, op die UBO’s, en dus moet er een register komen waar die allemaal in staan en daar zijn heel veel mensen helemaal niet blij mee.
Zeker: natuurlijk vooral diegenen die liever niet hebben dat ze ‘zichtbaar’ worden omdat ze dingen doen die niet zo netjes zijn (zacht gezegd). Maar ook heel veel mensen die op de een of andere manier bij bedrijven of organisaties betrokken zijn (denk bijvoorbeeld aan familiebedrijven waar door erfrecht hele hordes neven en nichten, ooms en tantes ook een paar aandelen hebben). Of stichtingsbestuurders van een ANBI, die nu ineens ook….
Voor ‘gewone’ ondernemers e.d.: via het Handelsregister (KvK) is al die info al heel lang beschikbaar voor iedereen die het wil zien.