Prinsjesdag….

Zo, we hebben de echte belastingplannen 2016. Oké.  En nee, ik ga het hier dus (nog) niet samenvatten of opsommen, want ….
AdNWeb BelastingenveloppenWeest niet ongerust: ik ga je op deze site nog blij (of verdrietig) maken met de van belang zijnde informatie als duidelijk is wat de gevolgen zijn en wat je het beste kunt gaan doen (of nalaten).
Een ‘pretpakket’ dus, die 2016-plannen, aldus nogal wat media en commentatoren: 5 miljard lastenverlichting voor de werkenden onder ons. Met wel een paar vervelende doorntjes eraan, zoals het vervoegd afschaffen van de ‘aanrechtsubsidie’, de ouderentoeslag verdwijnt en zo nog wat meer minder fijne dingen.

Zoals jullie al weten uit mijn jaarlijkse nieuwsbrief: in december ga ik eens goed doorrekenen wat het in harde Euro’s gaat betekenen voor 2016.

Opvallend was dat het CDA in de Tweede Kamer behoorlijk aan de poten van de nieuwe Box3-belasting is gaan zagen. Tot nu toe met redelijk succes, dus misschien is alle ophef daarover een storm in een glas water?
De kleine Christelijke partijen wezen tijdens mijn middageten trouwens op een interessante ‘ongelijkheid’ in de belastingheffing:
* een stel waarvan allebei de partners werken en beiden verdienen € 20.000 betalen samen ongeveer € 4.000 aan belasting,
* een stel waarvan er één werkt en € 40.000 verdient en de ander werkt niet betalen samen ongeveer € 10.000 aan belasting.
Ja, leg dat maar eens uit……

Grappig (of droevig, naar eigen smaak) was dat op de dag van de presentatie van de plannen er twee tegenvallers werden gemeld: de JSF wordt een half miljardje duurder dan verwacht en ProRail schijnt wat rekenfoutjes te hebben gemaakt: een gat van (ook) een half miljard. En als ik zo het nieuws volg zijn er nog wel wat meer financiële tegenvallers onderweg…..
Maar dat maakt niet uit: die meevaller van 5 miljard moet en zal er komen.

Wat van afstand kijkend naar het hele financiële plan 2016 kunnen we zien dat de overheid in 2016 naar verwachting 9 miljard meer uitgeeft dan er binnenkomt (waar dus die 5 miljard ook -niet- inzit). Het geld dat we ‘krijgen’ (niet hoeven te betalen, lijkt mij beter in goed Nederlands) is dus eigenlijk geleend geld en dat zal ooit terugbetaald moeten worden, met rente. En door wie denk je? Een pretpakket met een wrang smaakje dus eigenlijk, denk ik dan. Maar laat het je desalniettemin goed smaken!

Wordt vervolgt…. En ondertussen: let ’s have fun.